Sculptuur Bredelar is een jong centrum voor hedendaagse beeldhouwkunst in een historisch klooster in Bredelar, Duitsland. Met een jaarlijkse sculptuurexpositie toont het instituut hedendaagse kunst in een monumentale setting. De missie van Sculptuur Bredelar is om de de vitaliteit van nieuwe beeldhouwkunst te demonstreren en jong talent te ondersteunen.

Sculptuur Bredelar is een initiatief van Stichting Van den Broek-Nolte. Partners: Rotary Club Brilon-Marsberg en Förderverein Kloster Bredelar.

Organisatie

Jeroen Damen, projectleider

Bestuur

D. van den Broek (Voorzitter)
S. Aris (Secretaris)
B.Smit (Penningmeester)

Klooster

Het Duitse dorpje Bredelar ligt in een smalle vallei aan rivier Hoppecke in de gemeente Marsberg, in het oostelijke deel van Sauerland. De omgeving van Bredelar is een toeristische trekpleister; het dorp zelf is vooral bekend vanwege het enorme historische klooster dat daar al staat sinds de vroege middeleeuwen. Dat klooster wordt vanaf 2014 een nieuwe plek voor moderne beeldhouwkunst uit Duitsland en Nederland.

Geschiedenis klooster
Het Klooster van Bredelar kent een turbulente geschiedenis met oorlogen en branden. in 1170 wordt het door de Aartsbisschop van Keulen gesticht als klooster voor Augustinessen. In 1196 wordt het klooster alweer overgenomen door de nieuwe Aartsbisschop, Adolf von Altena, die het verandert in een klooster voor Cisterciënzers om de economische, intellectuele en spirituele groei van noord-oosterlijk Sauerland te stimuleren. Zij overleven branden, oorlogen en andere rampspoed; in het begin van de 19e eeuw zorgt secularisatie ervoor zorgt dat het klooster leegloopt.

IJzer smelten en gieten
Na 1804 is het klooster verlaten door de monniken en wordt het gebruikt voor agrarische doeleinden. Daarna komen er een ijzergieterij en –smelterij waar grote machineonderdelen, bouwelementen, ijzeren kozijnen en kachels gemaakt worden. In de bijgebouwen komen kleinere bedrijven, en tijdens de Tweede Wereldoorlog worden sommige delen van het klooster omgebouwd tot appartementen.

Förderverein Kloster Bredelar
In de tweede helft van de 20e eeuw verslechtert de staat van het klooster. Om dat proces te stoppen wordt in 2000 de 'Förderverein Kloster Bredelar', vriendenvereniging van Klooster Bredelar, opgericht. Het doel: het kloostercomplex restaureren en als cultureel centrum gebruiken.De inzet van de Förderverein levert resultaat op. De voormalige abdijkerk en het grootste deel van de westelijke vleugel van het complex zijn inmiddels hersteld. Sinds oktober 2008 wordt de westelijke vleugel gebruikt als ontmoetingsplaats en cultureel centrum waar rondleidingen, lezingen, diners en brunches, cursussen en workshops worden georganiseerd.

Sculptuur Bredelar
Sinds 2014 is Kloster Bredelar een nieuw centrum voor hedendaagse beeldhouwkunst van Duitse en Nederlandse kunstenaars. Een beeldenpark van internationale allure zal in de loop van de tijd worden opgebouwd; de jaarlijkse sculptuurtentoonstelling met allerlei randactiviteiten zal de culturele en monumentale positie van het klooster verder versterken.

Vrijdag 7 augustus 2015 overleed onze dierbare inspirator Anne van den Broek-Nolte. Anne is geboren in Bredelar in Duitsland maar als echtgenote van de heer van den Broek reeds lang woonachtig in Nederland. Zij startte samen met haar man de Stichting van den Broek-Nolte en het project "sculptuur-Bredelar".