Op zondag 21 juni 2015 werd tijdens een kleine plechtigheid de sculptuur "Stier" van de Madfelder beeldhouwer Boris Sprenger, overgedragen aan Klooster Bredelar in langdurige bruikleen.

De Stichting van den Broek-Nolte heeft het werk verworven, dat vorig jaar in de Duits-Nederlandse beeldententoonstelling in het klooster te zien was.
Het is het eerste beeld voor een Duits-Nederlands sculptuurcentrum, dat in het Klooster wordt gerealiseerd.
Van de vele sterke Duitse bijdragen werd dit beeldhouwwerk geselecteerd omdat het de idee belichaamt, dat het de oude muren van het klooster met veel energie en creativiteit zal vullen.
De initiator Dirk van den Broek onthulde het beeld samen met Boris Sprenger.
Daarna volgde de officiële overdracht aan mevrouw Anne Degenhardt, voorzitter van Förderverein Klooster Bredelar e.V.

Op de tentoonstelling bleek volgens Dr. Jeroen Damen, de projectcoördinator, dat de "Stier" heeft bewezen overeind te blijven in een internationale omgeving van spannende en verrassende beelden. Het feit dat de beeldhouwer zelf uit de regio komt, heeft de keuze nog aantrekkelijker gemaakt.

Boris Sprengers werk toont een stampende stier, die een hoef in de grond stampt en al zijn energie diagonaal omhoog slingert.
De kunstenaar is zeer tevreden met het brons, dat werd gegoten door de gerenommeerde Glocken- und Kunstgiesserei Petit & Gebr. Edelbrock in Gescher. Het was voor de beeldhouwer een niet alledaagse luxe om een sculptuur te mogen maken, zonder compromissen, voor de tentoonstelling in 2014. Toen hij dan ook nog werd genomineerd als winnaar en vervolgens het beeld kon laten gieten en patineren naar zijn eigen idee, was hij zeer verheugd. De kleurrijke patina, die in nauw overleg met Karin Wolters door haar op de sculptuur is aangebracht, is uniek.
Bij de sculptuur is een informatieve gratis brochure verschenen.

Onthulling Web

Sculptuur „Stier“ von Boris Sprenger, 2014, Bronze, foto © Raphael Sprenger
Onthulling vande sculptuur „Stier“ door Dirk van den Broek, Initiator van Skulptur Bredelar en de kunstenaar Boris Sprenger. (Foto: Liesbeth Klerken)